Een handleiding strategisch stemmen

Het is ondertussen minder dan twee weken tot de verkiezingen en de peilingen staan nog steeds relatief stil. Zoals we eerder schreven is er in de huidige peilingen nog lang geen mogelijkheid voor een rechts geörienteerde coalitie, dus is het de VVD veel aan gelegen om nog snel een eindsprint in te zetten. Uiteraard probeert elke partij de best mogelijke kansen voor zichzelf te creëren, maar het is flauw als dat gebeurt door middel van bangmakerij in plaats van inhoudelijke argumenten.

Woensdag zei Rutte op verkiezingscampagne bezorgd tegen elke cameraploeg die wilde luisteren: "Er is nog steeds een „hele grote kans” dat de PVV de grootste wordt, dat zou heel slecht nieuws voor Nederland zijn". Het doel van zo'n uitspraak is het uitlokken van een tweestrijd: strategische stemmers die - bang dat de PVV inderdaad de grootste wordt - hun favoriete partij inruilen voor een stem op de VVD en vice versa. Dat zo'n tweestrijd juist een averechts effect heeft - voor de coalitiemogelijkheden maakt het niks uit welke partij de grootste is - werd al haarfijn uitgelegd door de collega's van Stukroodvlees of De Correspondent, maar dat lijkt de kiezer er nog niet van te weerhouden om de politiek te slim af te willen zijn.

Het beste zou zijn als we met z'n allen ophielden strategisch te stemmen. De politieke verhoudingen liggen zo ingewikkeld dat elke mogelijke strategie alweer achterhaald kan zijn voordat de stembussen sluiten. Daarnaast zorgt strategisch stemmen ervoor dat de tweede kamer een minder goede afspiegeling van de bevolking wordt, wat het vertrouwen in de politiek niet ten goede komt. Maar omdat u het wellicht toch niet kan laten zeggen wij: áls u dan strategisch stemt, doe het dan goed. Hieronder vindt u de definitieve handleiding strategisch stemmen 2017 in een makkelijk overzicht. Veel succes!

strategisch stemmen

Door Lars op 3 mrt. 2017