Uitsluitingen

Omdat een aantal partijen op voorhand heeft aangegeven dat een coalitie met een andere partij is uitgesloten, laten wij deze in de standaardweergave niet zien. Wij nemen zo'n uitsluiting pas op in onze lijst als deze is in de aanloop naar de verkiezingen van 2023 is uitgesproken door de lijsttrekker of voorzitter van een partij. Linksboven in het scherm onder 'Uitsluitingen' kunt u zelf uitsluitingen toevoegen of verwijderen.

ChristenUnie + PVV; ChristenUnie + Forum voor Democratie

Dat geldt ook voor samenwerking met radicaal- en extreemrechtse partijen als PVV en FvD. Dat gaat landelijk niet gebeuren, zegt Bikker. "Het is niet aan de orde dat ik met zulke partijen in een coalitie ga zitten.”

CDA + PVV; CDA + Forum voor Democratie

CDA-leider Bontenbal sluit een samenwerking met de FvD en PVV uit. “Die partijen laten steeds zien dat ze de democratische rechtsstaat vaak niet respecteren. We gaan niet met ze in een coalitie en ook niet in een gedoogconstructie.”

Nieuw Sociaal Contract + PVV; Nieuw Sociaal Contract + Forum voor Democratie

Voor mij moeten partijen voldoen aan de basisvoorwaarden van rechtsstatelijkheid. Als dat er niet is, dan kunnen we niet samen in een coalitie. Daarom zie ik coalitiesamenwerking met PVV en FvD niet gebeuren.

D66 + PVV

D66-leider Jetten aasde zaterdag nadrukkelijk op liberale kiezers die overwegen om over te stappen naar de Democraten vanwege een mogelijk controversiële samenwerking met de PVV. ‘Echte liberalen, u bent welkom bij D66', zei Jetten terwijl hij zijn hand uitstak.

Nieuw Sociaal Contract + PVV

Pieter Omtzigt blijft erbij dat hij niet met de PVV in een regering wil. Omtzigt zei dat hij met zijn partij Nieuw Sociaal Contract wil regeren "juist met partijen die die rechtsstaat heel laten" en daar hoort de PVV wat hem betreft niet bij. "Dat heb ik de afgelopen jaren niet bepaald gezien."